İş Hayatı ve Aile Dostu Politikalar
9 Kasım 2020, Pazartesi
Doç. Dr. Yeliz YEŞİL Trakya Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve End. İlişkileri Bölümü, Edirne |
Aleyna Çakır Trakya Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve End. İlişkileri Yüksek Lisans Öğrencisi, Edirne |
Günümüzde kadınların çalışma hayatına katılmasının artması ve iki eşinde çalışma hayatında yer almasıyla birlikte anne rolüyle ve ev yaşamındaki işleriyle ön plana çıkan kadın sorumluluklarını erkek bireyle de paylaşmaya başlamıştır. İş hayatı ve burada geçirilen sürenin kişinin özel yaşamını nasıl etkilediği konusu gelişen insan kaynakları anlayışı ve sosyal devlet anlayışıyla beraber çalışanlar için önemli bir konu haline gelirken, devlet çalışanlar için iş-özel yaşam dengesinin sağlanabilmesi ve iş-aile çatışmasının önlenebilmesi adına bazı politikalar üretmeye başlamıştır.
Aile dostu politikalar; çalışan bireyler için iş-özel yaşam dengesini sağlamaya yönelik devletin ürettiği birtakım politikalar olarak tanımlanır. Bu politikalar hem iş hayatındaki sorumlulukların hem de aile yaşamındaki sorumlulukların yerine getirilmesinde bir denge görevi görmektedir. Örneğin bu uygulamalar genellikle esnek çalışma modelleri, ebeveyn izinleri, çocuk bakımı için kolaylık sağlayıcı programlar, kreş uygulamaları gibi uygulamalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışan böylece iş-özel yaşam dengesini daha kolay kurabilmektedir.
İşletmelerin aile dostu politikalara önem vermesi çalışanların iş tatminlerinin ve motivasyonlarının artmasını sağlayacaktır. Bu politikalar çalışan kişiler için birtakım kolaylıklar sağlarken aynı zamanda hem çalışanların iş dışındaki hayatlarını düzenlemekte hem de işletme için en önemli kaynaklardan olan insanın verimliliğini de olumlu yönde etkilemektedir. Böylece aile dostu politikalar konusu iş hayatında insana değer veren insan kaynakları alanının önemli konularından biri haline gelmiştir. Ayrıca aile dostu politikalar iş-özel yaşam dengesinin sağlanmasında, çalışanların streslerinin azalmasında, işletmeye bağlanmada ve verimli çalışmada da etkin rol oynamaktadır. Personel devir hızının düşmesinde, işe devamsızlığının azalmasında da önemlidir. Bu sebeple işletmelerin çalışanlara değer vermesi ve onların iş hayatına katılmalarının sağlanmasında önemli rol oynayan aile dostu politikalar dikkate alınmalıdır.